Gode råd

Vigtig viden om Martini som alle mænd bør kende

Enhver mand skal ikke blot kunne drikke en Martini på korrekt vis, vi skal også kunne både bestille og lave den som en rigtig mand. Faktisk er det ikke engang så vanskeligt som man ellers skulle tro, læs blot med her.

Basisviden du skal kende:

 1. Martini har 4 hoved ingredienser; gin, vermounth, is og pynt
 2. ”Up” betyder at din Martini serveres i et højt klassisk martiniglas
 3. Når bartenderen spørger til dit ønske af gin, så er Beefeater eller Plymouth gode valg. Alternativt gå efter Bombay Sapphire.
 4. Vodka Martini blev populært da James Bond bestilte den i Dr. No fra 1962

Martini

Uden tvivl er Martini en cocktail for rigtige gentlemen, mænd med kaliber og verdensmænd. Der er noget helt særligt over det kolde, høje glas med den gennemsigtige og velsmagende væske, der selvsagt er toppet med et en oliven eller lignende pynt.

Definitionen af en Martini

En ægte Martini indeholder kun Gin, Vermounth, is og pynt. Vodka kan bruges i stedet for gin, men så er det en Vodka Martini du laver/bestiller, og ikke en klassisk Martini. Forskellen er en smagssag, som en hver mand selv er ansvarlig for at undersøge.
Selvom vi kun tæller 4 ingredienser i en klassisk Martini, så har tiden medført en mængde varianter af Martini som kan indeholde alt fra frugter, juice, alternative alkohol-former eller andet illigitimt tilbehør. Som med spørgsmålet om Gin eller Vodka, så er det op til hver mand at efterprøve sin egen favorit.

Sådan laver du en Martini

Blandingsforholdene varierer fra mand til mand, men ved at du selv øver dig og smager dig frem, så vil du også lære hvordan du bestiller helt korrekt når du er ude i byen.
Det er hårdt arbejde, og skal ikke udføres på tom mave, da der ofte skal mange Martinier til inden du kender den rette kombination der matcher din smag.

Startpunktet for en martini opskrift

 • 1 del vermounth
 • 4 dele gin
 • 1 citron eller oliven

Køl alle ingredienserne ned, herunder også glas, citron og oliven. Minimum 30 minutter i en fryser på -18 grader. Gin kan sagtens tåle at bo permanent i fryseren.

Smid 6 isterninger i en cocktail shaker og hæld væskerne i. Ryst eller rotér shakeren i 30 sekunder og hæld den derefter op i det frosne glasset uden isterningerne. Brug en god si, så du helt undgår is, det vil give dig en helt gennemsigtig drink.

Dirty MartiniBrug enten en rigtig peeler eller find en kartoffelskræller fra køkkenskuffen, og skær et slice skræl fra citronen (helst en økologisk citron uden sprøjtegifte). Slicet skal være ca ½ centimeter bred og 2-3 centimeter lang. Gør gerne dette over glasset, så de små dråber fra citronen rammer ned i glasset for ekstra smag. Gnub citronskrællen langt glassets kant og smid det derefter ned i drinken.
Det hurtige alternativ her, er en oliven på en pind som du blot smider i drinken. Forskellen er, at citrus-safterne samler sig på toppen og giver en mild citrussmag ved hver tår. Oliven giver en mere krydret smag, særligt hvis du smider et par dråber af olivensaften med fra glasset. Dette kaldes også en Dirty Martini.

Cocktailen serveres straks.

”Up” eller ”Rocks”

”Up” betyder at din Martini serveres i et klassisk højt Martini-glas. ”Rocks” betyder at martinien serveres i et whisky-glas med isterninger i.

”Shaken” eller ”Stirred”

Vi kender alle den klassiske Bond replik ” Shaken, not stirred”, men hvad er meningen?
”Shaken” betyder at gin og vermounth puttes i en shaker over is og rystes godt, inden servering. Dette giver en meget koldere drink. ”Stirred” betyder at væskerne kun roteres rundt i shakeren med is i, hvilket giver en mindre kold og ofte mere smooth martini. Blandt mænd kan der diskuteres længe om hvilken version der giver det bedste resultat.

”Wet” eller ”Dry” / Tør eller våd martini?

En martini bestilles jo på engelsk, så lad os holde os til at det hedder en Dry Martini eller en Wet Martini. Forskellen er mængden af Vermouth der blandes i cocktailen. Meget lidt Vermouth giver en Dry Martini, mens slet intet Vermouth hedder en ”Naked Martini” (eller blot gin med is os pynt, hvis man skal være realistisk). Meget Vermouth giver modsat en Wet Martini.

Start med blandingsforholdet 4 til 1, og prøv dig frem derfra.


6 Kommentarer to “Vigtig viden om Martini som alle mænd bør kende”

 1. On 23. februar 2012 at 10:08 Michael Kjeldsen responded with... #

  Du glemmer en “dirty martini” – for at lave en dirty martini, hældes en smule af lagen fra olivenglasset i martinien, så den får et lettere grumset look.

  Mængden er – som alt andet i denne drink – en smagssag, men start med olivenlage svarende til en teske. Det er nemmere at tilsætte end at fjerne… 🙂

 2. On 23. februar 2012 at 15:22 Nicolai Lønne responded with... #

  Jeg glemmer intet, det står allerede under “Sådan laver du en Martini”, i det aller sidste afsnit 🙂
  I øvrigt så er tricket med at fjerne, at man blot drikke en god tår og så fylder op med de andre ting…

  • On 23. februar 2012 at 20:07 Michael Kjeldsen responded with... #

   Er du sikker på, at det stod der da jeg skrev kommentaren? 😉

   • On 23. februar 2012 at 20:56 Nicolai Lønne responded with... #

    Bestemt ja. Jeg skal gerne finde beviset til dig 🙂

 3. On 23. oktober 2013 at 12:16 Mark responded with... #

  Jeg har lige prøvet at sætte ild til lortet og så bunde den uden at slukke ilden. Kan ikke anbefales!

 4. On 10. juni 2015 at 14:54 jacob responded with... #

  Jeg skal op i mundtlig dansk, og jeg ville høre om der er nogle der kan hjælpe mig,
  Jeg vil bare vide HVEM DRIKKER MARTINI

Skriv din kommentar

strømper